Socials

Athletic Skills Model

Maaike Parrel

Om mijn kennis te verbreden heb ik de afgelopen 25 jaar diverse opleidingen, cursussen, workshops en lezingen gevolgd. Afgelopen mei rondde ik met succes de ASM- instructeursopleiding Advanced af. ASM staat voor Athletic Skills Model. Een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd ontwikkelingsmodel voor alle bewegers. Ik doe het model echt te kort om er even in deze beknopte ‘Zeg Ja’ over te schrijven, maar hoop dat ik hiermee wel de interesse wek van elke lezer die zijn of haar geld verdient als trainer/coach. De reden waarom ik ASM ook onder de aandacht wil brengen is, omdat ik zeker weet dat elke instructeur er op zijn of haar vakgebied beter van wordt. En met ‘instructeur’ bedoel ik elke trainer die mensen in beweging zet! Dus ja, ook de personal trainer, fitness instructeur en groepsfitness instructeur. Dacht je alles al te weten over bewegen of het trainen van mensen? Geloof me, je horizon wordt na het volgen van deze opleiding positief verbreed!

Grondleggers

In mijn ogen kan ik altijd wel wat leren van iedereen die mijn pad kruist maar sommige mensen blijven je net even langer bij dan een ander. In Nederland heb je een aantal ‘knappe koppen’ die bijvoorbeeld jarenlang werkzaam zijn als trainer, coach, bewegingswetenschapper en/of fysiotherapeut. Als dit soort mensen hun krachten bundelen en ervaringen delen ontstaan er bijzondere visies op het gebied van bewegen. De grondleggers van het ASM hebben echt een geweldig programma ontworpen waarbij je als cursist de nieuwste inzichten van motorisch leren structureel kunt toepassen in je trainingen. René Wormhoudt is een van de grondleggers van het ASM. Ik kan wel een heel boek schrijven over deze man maar om maar even iets te noemen… René heeft meer dan 24 jaar ervaring met de jeugd en het eerste team van AFC Ajax, onder andere als fysiotherapeut. Sinds 2012 is hij strenght- and conditioning coach van het Nederlands elftal (KNVB). Prof.dr. Geert Savelsbergh is de andere grondlegger van het ASM. Hij is hoogleraar aan de afdeling Bewegingswetenschappen, VU Amsterdam en Lector Talentontwikkeling, Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast werken er nog een handjevol topdocenten mee aan de ASM-instructeursopleidingen en kun je er dus vanuit gaan dat het hier niet gaat om een stelletje pannenkoeken, hahaha. Kortom, allemaal professionals met een vooruitstrevende en vernieuwende kijk op bewegen.

Inhoud

Zoals ik al eerder aangaf is het lastig om in het kort te omschrijven waar het ASM voor staat maar in de basis staan niet de sporten, activiteiten of ADL-vaardigheden centraal, maar de vaardigheden waaruit ze bestaan. Denk aan diverse basisbewegingen die wij als mens bezitten zoals balanceren en vallen, springen en landen, klimmen en klauteren en ga zo maar door. Als je je trainingen vanuit deze basisbewegingen (Basic Movement Skills) benadert krijg je een heel andere kijk op het ontwerpen van je trainingen. Geen kant-en-klare- uitwerking maar echt vanuit een goede BMS-analyse. Het is daarom ook onmogelijk om een standaard ASM-programma toe te kunnen passen. Om je BMS verder te ontwikkelen kun je denken aan het aanpassingsvermogen en de creativiteit binnen een beweging of sport. Om je wat nieuwsgieriger te maken geef ik je een voorbeeld. Stel je gaat uit van een BMS gooien, vangen, slaan en mikken voor de sport badminton. In plaats van je badminton racket gebruik je een tennisracket of een tafeltennis batje. Je blijft dus nog steeds binnen de BMS gooien, vangen, slaan en mikken maar spreekt direct je aanpassingsvermogen aan en moet creatiever omgaan met je uitvoering. Kun je je voorstellen wat dit doet met de ontwikkeling van nieuwe verbindingen in het brein en daarmee voor jouw keuzemogelijkheden in desbetreffende sport?Geloof me als ik zeg dat dit nog maar een piepklein deel is van de hele ASM-opleiding, want er nog zoveel meer. “Neuronen die samen vuren, zoeken hun buren (Erik Scherder)”

Voor wie?

Het Athletic Skills Model is een (talent)ontwikkelingsmodel voor iedereen in de sport, het bewegingsonderwijs of revalidatie en geeft richting aan de wijze waarop (sport)programma’s kunnen worden ingericht. De opleiding is ontwikkeld voor iedereen die in het bezit is van een onderwijsbevoegdheid, diploma fysiotherapie en/of het hoogste certificaat trainer-coach in een tak van sport. Persoonlijk heeft het mij een nieuwe manier van denken over bewegen gebracht. Dit is tevens ook het einddoel van de ASM-opleiding dus wat mij betreft is dit doel behaald. Aangezien de health en fitness branche mijn vakgebied is zou ik bijna willen zeggen dat de ASM-opleiding een ‘must’ is voor elke (fitness)trainer. Ja, we kunnen allemaal wel een circuit training in elkaar flansen en ja, we kunnen ook wel een leuke HIIT ontwerpen, toch? Na het volgen van deze opleiding en het kennen van dit model ga je net als ik anders en vernieuwend denken over bewegen! Trust me!

www.athleticskillsmodel.nl
Terug