Socials

Chocoladetaart van Nigella Lawson

Maaike Parrel

    Ingredienten
  • 400 gram bloem
  • 250 gram rietsuiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram cacao van superkwaliteit
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel dubbelkoolzure soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eieren
  • 1,5 dl zure room
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 175 gram boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1,25 dl olie
  • 3 dl ijskoud water
  • 175 gram pure chocolade met minstens 70% cacaobestanddelen
  • 250 gram boter, zachtgeroerd
  • 275 gram poedersuiker, gezeefd
  • 1 eetlepel vanille extract

Voor chocoladetaart kun je mij midden in de nacht wakker maken en al helemaal die van Nigella Lawson. Deze Engelse dame heeft in mijn ogen al heel wat ‘fitgoeroe’s’ tegen de benen geschopt met haar recepten. Zij maakt gewoon wat ze lekker vind en neemt het vaak niet zo nauw met suikers …U just gotta love her! Hahaha Bij deze haar chocoladetaart recept:

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180C Vet 2 taartblikken met een doorsnede van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met op maat geknipt bakpapier, dat je ook invet. Meng in een grote kom de bloem, de diverse soorten suiker, cacao, bakpoeder, dubbelkoolzure soda en zout. Klop in een andere kom of wijde kan de eieren, de zure room en het vanille-extract door elkaar. Klop in een mengmachine of met de elektrische handmixer de gesmolten boter en de olie door elkaar (je hebt hier nog een grote kom voor nodig als je een handmixer gebruikt, de mengmachine heeft een eigen kom), en klop er vervolgens het water door. Stort er in één keer alle droge ingrediënten in en meng ze met de machine of handmixer op lage snelheid. Klop er ten slotte het eimengsel door en giet het beslag in de taartblikken. Bak de taarten 50 tot 55 minuten, of tot een breinaald die je erin steekt er droog uit komt. Laat de taarten in hun blik 15 minuten afkoelen op een rooster. Keer ze dan om op het rooster om ze, zonder blik, verder af te laten koelen. Laat voor het glazuur de chocolade smelten in de magnetron - 2 tot 3 minuten op halve kracht moet genoeg zijn - of in een kom die je in een pan met kokend water hangt, zonder dat het water de kom raakt. Laat de chocolade iets afkoelen. Klop in een andere kom de boter tot hij zacht en romig is. Strooi er de gezeefde poedersuiker op en klop tot je een lichte luchtige massa hebt. Zeven is de enige echte keukenklus die ik echt haat, maar je moet het echt doen, anders zit je met klonterig glazuur dat je niet meer goed krijgt. Roer er dan het vanille-extract en de chocolade door tot je een glad en glanzend glazuur hebt. Schep ongeveer een kwart van het glazuur op de ene taart, leg de andere erop en bestrijk met een rubber spatel de bovenkant en zijkanten van de taart met de rest van het glazuur.

Terug