Socials

Singles day

Maaike Parrel

Vandaag is het Singles Day. Op 11-11 vindt Singles Day plaats en komt oorspronkelijk uit China. Dit is de dag waarop de meeste enen in een datum voorkomen en de 1 staat in China symbool voor alleen staan. Er bestaan verschillende verhalen hoe vrijgezellendag is ontstaan en kun je vinden op alle zoekmachines. Ok, de ‘standaard’ feestdagen begrijp ik zoals Pasen, Kerst of Hemelvaartsdag maar men heeft ook een heleboel noemenswaardige dagen in het leven geroepen die echt werkelijk nergens over gaan. Een aantal van deze speciale dagen kennen we wel, denk bijvoorbeeld aan Secretaressedag. Maar wat dacht je van Opschoondag, Anti Dieetdag of Linkshandigedag. Ja, ze bestaan echt! Ik vraag me dan af wat nu precies de bedoeling is. Moet ik dan op Opschoondag al mijn bestanden verwijderen van mijn laptop of mijn huis extra schoonmaken? Mag ik op de Anti Dieetdag mezelf volgooien met koolhydraten of moet ik ergens gaan protesteren tegen iedereen die op dieet is? En ga ik een feest organiseren of bloemen laten bezorgen voor alle linkhandige mensen die ik ken? Er bestaat een hele lijst van speciale dagen die serieus nergens op slaan. Wat ik nog het meest interessant vindt, wie verzint al deze dagen en mag je zomaar een eigen dag droppen?

De dag van...

Om aandacht te vragen voor bijvoorbeeld maatschappelijke onderwerpen hebben veel overheidsorganisaties dit soort dagen gelanceerd. Ook medische dagen en commerciële dagen bestaan er om die reden. Er bestaat geen wet om ‘de dag van..’ te lanceren en dus kan iedereen een dag uit de kalender pakken en er zijn of haar eigen dag van maken. Kijk, daar zie ik wel de humor van in. Ik las bijvoorbeeld dat BNN ooit ‘Nationale Hoerendag’ heeft bedacht, hahaha. Het succes van zo’n dag valt en staat uiteraard met hoe je dat dan weer onder de aandacht brengt maar het is toch supergrappig dat je een eigen dag op de kaart kan zetten?

Vrijgezel

Maargoed…vrijgezel, single, alleenstaand, ongebonden..het klinkt misschien voor een heleboel mensen een beetje troosteloos maar ‘ongebonden’ klinkt voor mij bijvoorbeeld als muziek in de oren. Ik wil graag ‘vrij’ zijn en als ik ergens een gruwelijke hekel aan heb is als iets of iemand mij claimt. Ik leid graag mijn eigen leven zonder al te veel rekening te moeten houden met een ander. Begrijp me niet verkeerd, ik doe alles voor mijn vrienden en houd wel degelijk rekening met hun maar in een liefdesrelatie werkt dat vaak niet zo goed. Als ik een weekend om wat voor reden dan ook het land uit moet en er is in hetzelfde weekend familiedag kies ik toch echt voor mijn eigen plan. Daarnaast vergeet ik 9 van de 10x te melden wanneer ik er niet ben en als er een spontaan avondje uit op mijn pad komt ga ik gewoon zonder overleg. Andersom laat ik mijn partner ook helemaal vrij en met wederzijds respect zou dit in theorie ook moeten werken. Want wat ik wel heel mooi vind binnen een relatie is onderdeel zijn van een team waarin je elkaar alles gunt, elkaar vertrouwt en elkaar vrijlaat. Je kent dat wel, wij tweeën tegen de rest, hahaha. Hoe dan ook, vandaag ‘vieren’ we Singles Day. Geen idee hoe dat gevierd moet worden maar bij deze aan alle vrijgezellen….HAPPY SINGLES DAY!

Terug