Socials

Online presentatie skills

Maaike Parrel

ONLINE WORKOUTS

Ik had ‘de pen’ al een tijdje niet meer aangeraakt vanwege drukte, andere werkzaamheden en interesses maar in de deze ‘halve’ lockdown periode word ik weer getriggerd om wat op papier te knallen. Ik heb namelijk de afgelopen 2 weken regelmatig onder de tafel gelegen van het lachen door de honderden home video’s waar we nu mee om de oren worden geslagen. Begrijp me niet verkeerd, het is geweldig om te zien dat bijna alle clubs, zzp instructeurs en personal trainers online aan de slag gaan om mensen in beweging te krijgen en/of te houden. Lang leve social media waar werkelijk iedereen zijn of haar trainingen nu op gooit. 2 jaar geleden startte Antje Monteiro Fit at Home. Het platform waar je voor een klein bedrag per maand thuis voor de buis mee kan trainen met de workouts van verschillende trainers. Antje heeft direct in de eerste week van de lockdown haar platform voor heel Nederland gratis en voor niks ter beschikking gesteld zolang de lockdown duurt. Als trainer van Fit at Home kan ik je vertellen dat hier massaal gebruik van wordt gemaakt. Duizenden mensen hebben zich aangemeld en we krijgen echt bizar veel positieve reacties. Ik kan je ook vertellen dat ik 2 jaar geleden van collega’s uit de branche vaak negatieve reacties kreeg. Ik en de andere Fit at Home trainers werden een beetje uitgelachen en niet serieus genomen. Mensen gaan dat toch niet doen Maaike? Waarom zou je thuis trainen als je gewoon naar de gym kan gaan. Men kon niet geloven dat dit een succes zou worden en zie hier! Oh, en voor de duidelijkheid….voor de lockdown was het al een succes. Just so you know! Hoe dit soort online lessen zich verder gaat ontwikkelen laat ik je straks nog even weten maar wat mij vooral nu opvalt is dat al die mensen die al jaren een grote bek hebben over hoe matig er voor een camera wordt lesgegeven nu zelf door de mand vallen.

Online presentatie skills
VHS-VIDEOBAND

Voordat ik mijn gal ga spuien moet ik terug naar 1997. Ja je leest het goed, 1997! In dat jaar werd de allereerste Body Pump opleiding in Nederland gegeven. Het concept klonk simpel; je kreeg elk kwartaal een kant en klare workout op papier, inclusief muziek en uitgeschreven choreografie, de instructeurs volgden een cursus en mochten dan de les geven bij de aangesloten licentie clubs. Als toevoeging kreeg elke cursist een VHS-videoband mee waar de les gefilmd op stond. Hiermee kon je de les thuis nog eens goed bekijken en leren. Ik was zo opgeleid om zelf choreo’s te ontwerpen, trainingsmethodes te bedenken en les te geven zoals ik het zelf had bedacht. Dus ok, uhmmm…daar stond ik dan in 1997 als hardcore freestyle instructeur mee te doen aan een cursus waarin ik iets moest doen wat een ander had bedacht. Het ging dan ook tegen al mijn principes in en ik weet nog heel goed dat ik de hele cursus dwars heb gelegen en liep te gallen, hahaha. Ach, ach, wat vond ik het stom zeg! Inmiddels weten we allemaal hoe succesvol deze pre-choreografie lessen zijn geworden, is de originele freestyle instructeur zowat uitgestorven en moet je tegenwoordig heulll goed zoeken naar een club die nog freestyle lessen aanbiedt. Ik denk tegenwoordig wel 2x na met uitspraken als iemand met iets nieuws aan komt zetten, haha. Maargoed, wat niet sinds de jaren 90 is veranderd is dat de conceptlessen nog steeds op beeld worden aangeleverd. Voorheen liep je dus te klooien met je videorecorder, niet lang daarna werd je helemaal gek van al die krassen op je dvd-schijfje en nu gaat alles lekker soepel online.

Online presentatie skills
ONLINE PRESENTATIE SKILLS

Nu even terug naar deze tijd. De afgelopen 10 jaar maak ik zelf diverse pre-choreografie lessen, heb ik weet ik hoeveel keren in een studio huppelend voor een camera staan lullen en leid ik de so called infuencers van deze tijd op tot online coaches. Je wilt niet weten hoeveel commentaar ik hier altijd op heb gekregen. Een paar voorbeelden; Je Engelse uitspraak klinkt te Nederlands (uhmm ja klopt, ik bén Nederlands pfff), je zegt te veel, je zegt te weinig, je haar zit raar, je geeft te veel instructies, je geeft er te weinig….etc etc. Nu alle clubs noodgedwongen hun deuren hebben gesloten geeft iedereen sinds 2 weken voor een camera les en komt men erachter dat het niet zo simpel is. Nogmaals, ik heb de afgelopen 2 weken soms onder de tafel heb gelegen van het lachen. Maar echt! Juist om de mensen die mij regelmatig hebben aangesproken over mijn presentatie skills op beeld. Nee beste collega, die camera zegt nu niks terug he? Nee, je weet ook niet of je volger wel de juiste techniek hanteert en nee, je hebt ook werkelijk geen idee of men je les leuk vindt want er is geen reactie. Trouwens, jouw haar zit ook best wel kut na een uurtje druk lopen doen en je niet in de spiegel kan kijken en jeetje, deed je die squat nou maar half of komt dat omdat het op beeld niet zo goed te zien is? Ach je zei toch ook dat je dit soort lessen makkelijk zelf kon ontwerpen? Ja, ik zie nu ook echt het verschil tussen jou en die andere instructeurs ja ..uhuhh. Dat is inderdaad ook echt een totáál andere burpee die jij maakt, pffff. En oh ja, op beeld ziet het er inderdaad minder explosief uit, maar dat was je natuurlijk ook even vergeten. Jongens…. Voor een camera lesgeven komen weer heel andere lesgeef skills om de hoek kijken. Niemand die aangeeft of je opbouw goed te volgen is. Niemand waaraan je kunt zien of het te zwaar is. Niemand die van tevoren vertelt welke blessures men eventueel heeft. Maar wat ik wel weet is dat we er nog veel meer mensen mee aan het sporten krijgen dan we al deden. En daar gaat het uiteindelijk toch om?

TOEKOMST

Ik durf te wedden dat iedereen die dit leest en mij ooit negatief heeft aangesproken op mijn ‘digitale werk’ zich nu achter z’n oren krabt. Eerlijk, ik heb ook behoorlijk snel mijn mening klaar maar heb wel in de afgelopen jaren geleerd om iets langer na te denken voor ik iets of iemand keihard afval. Voor je het weet moet je zelf ergens aan geloven waar je op voorhand sceptisch tegenover stond en kom je erachter dat het allemaal niet zo simpel is of juist super goed bedacht was. Om deze column dan ook met een vrije geest en open mind af te sluiten….bij deze een fantasie of nee, eigenlijk een voorspelling die ik en Bianca Karel ooit zo’n 15 jaar geleden in een column van een bekend fitness magazine al eens schreven:

De Home Workout van Maaike Parrel met één druk op de knop bij jou in je woonkamer als…..HOLOGRAM! Think about that! Hahaha

Terug